backgroundtop
Logo van deschouders.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE HEUP / TIPS OPERATIE EN REVALIDATIE ALGEMEEN

Operatie en revalidatie tips

 

Klik hier voor specifieke tips voor operatie en revalidatie heup

 

Tips voor de voorbereiding op een operatie

Operatie en Revalidatie Tip 1:
Ga sterk en fit de operatie in (zie artikel)

Operatie en Revalidatie Tip 2:
Probeer voor en na de operatie goed te eten en te slapen

Operatie en Revalidatie Tip 3:
Het is normaal om een gesprek te hebben met de chirurg die jou gaat opereren. Als dit niet gebeurd, vraag hier dan om. Het kan aan beide kanten verduidelijking geven.

Operatie en Revalidatie Tip 4:
Vertrouwen in de behandelaar is belangrijk. Stel daarom in de periode voor de operatie alle vragen waar je mee zit aan de specialist (desnoods schrijf je ze op tot je een consult hebt). Als je er samen niet helemaal uitkomt of je voelt je niet fijn bij de arts of zijn diagnose, is het altijd mogelijk een second opinion te vragen.

Operatie en Revalidatie Tip 5:
Vaak krijg je voldoende medicatie mee na een operatie, echter soms moet je dit zelf in huis halen. Zorg dat je dit op tijd besteld bij de apotheek zodat je voldoende in huis hebt om de eerste dagen door te komen.

Operatie en Revalidatie Tip 6:
Huur of koop vroegtijdig hulpmiddelen wanneer je deze na de operatie nodig hebt. Vaak moet je bijvoorbeeld zelf voor krukken zorgen en dien je deze mee te nemen naar het ziekenhuis.

Operatie en Revalidatie Tip 7:
Soms ben je voor de operatie al onder behandeling van een fysiotherapeut. Als dit niet zo is, zorg dan dat je voor de operatie al contact hebt gelegd met een fysiotherapeut bij jou in de buurt die bekend is met jouw blessure. Spreek met deze specialist het revalidatietraject door en zorg dat hij of zij tijd in zijn agenda heeft om jou vanaf het begin te begeleiden.

Operatie en Revalidatie Tip 8:
Neem een lang shirt/jurkje/badjas mee voor direct na de operatie (in geval van operatie aan een been). Na een operatie aan heup of knie kan de eerste uren een hele uitdaging zijn om een broek aan te trekken. Wanneer je toch even naar toilet wilt (of om een andere reden uit bed wilt), ben je met een lang shirt o.i.d. eerder onderweg.

 

Tips voor de herstelperiode van een operatie

Operatie en Revalidatie Tip 1:
Met hechtingen of gips mag je vaak niet douchen, daarom is het heel praktisch om een speciaal ontworpen douchezak aan te schaffen waarmee je gewoon onder de douche kunt.
Operatie Tip 2:
Maak een persoonlijke rugzak voor de krukken-periode.

Operatie en Revalidatie Tip 3:
Schenk koffie of thee in een afsluitbare (thermos)beker, zodat je deze makkelijk kunt vervoeren. Eventueel kun je hetzelfde doen met een maaltijd.

Operatie en Revalidatie Tip 4:
Zorg bij het reizen met Openbaar Vervoer dat je zit wanneer het voertuig gaat rijden. Vraag desnoods de chauffeur bij binnenkomst te wachten met rijden tot je zit.

Operatie en Revalidatie Tip 5:
Sling / mitella alleen af doen als je zit. Het is een natuurlijke reflex om je arm toch te gebruiken wanneer je bijvoorbeeld dreigt te vallen. Omdat je nooit weet wanneer dit gebeurd, moet je je sling / mitella alleen afdoen als je oefeningen doet of je zit.

Operatie en Revalidatie Tip 6:
Zonder pijn herstelt je lijf beter. Zorg daarom dat je je houdt aan de voorgeschreven medicatie en bijbehorende tijdstippen. Hierdoor blijft de pijndemping zoveel mogelijk constant en krijgt je lichaam tijd om te herstellen. Sla dus geen medicatiemomenten over!

Operatie en Revalidatie Tip 7:
Beweeg

Operatie en Revalidatie Tip 8:
De eerste weken na de operatie tellen het zwaarst en zijn vaak bepalend voor je verdere herstel. Probeer daarom in deze periode zo min mogelijk verplichtingen te plannen (denk aan werk, huishouden, sociale activiteiten etc). Afleiding is prima, maar wanneer je te veel van jezelf vraagt kan dit vervelende gevolgen hebben. Plan de activiteiten dus per dag, stel hierin prioriteiten en wissel zware en lichte taken af met voldoende pauzes. Maak dus afspraken met je leidinggevende over thuiswerken of verminderde werkdruk of verminder je studielast in deze periode.

Operatie en Revalidatie Tip 9:
Ga niet alleen om boodschappen! Een mandje dragen of een karretje duwen in een drukke supermarkt is een van de grootste moeilijkheden wanneer een deel van je lichaam niet mag/kan bewegen. Het is onhandig, waardoor je ofwel erg gefrustreerd raakt, ofwel het aangedane deel van je lichaam gaat gebruiken. In beide gevallen word je onvoorzichtig en is de kans groter dat je je blessure verergerd.

Operatie en Revalidatie Tip 10:
Ook al kun je (binnenshuis) al prima zonder krukken, gebruik ze buiten zolang je je onzeker voelt. Niet alleen heb je zo meer steun, maar je maakt daarmee ook aan anderen duidelijk dat ze rekening met je moeten houden.

Operatie en Revalidatie Tip 11:
Zorg dat je naaste buren weten dat je (tijdelijk) immobiel bent.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL