backgroundtop
Logo van deschouders.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE HEUP / ANATOMIE

ANATOMIE HEUP

 

Het bekken bestaat uit een rechter en een linker heupbeen (os coxae). Het heupbeen bestaat uit het darmbeen (os ilium), het zitbeen (os ischii) en het schaambeen (os pubis). Dit bekken vormt de kom van het heupgewricht. Deze gewrichtskom en de kop van het dijbeen vormen het heupgewricht. Het heupgewricht is een kogelgewricht waarbij de kop precies in de kom past. De heupkom is onderdeel van het bekken en wordt het acetabulum genoemd.

Het dijbeen bestaat uit een schacht (het femur), een nek en de bovenbeenkop (femurkop).

De heupkom wordt maar voor de helft door de heupkom bedekt doordat beiden naar voren gericht zijn. Doordat er een kraakbeenring (het Labrum Articulare) aanwezig is krijgt het heupgewricht meer stabiliteit en wordt de gewrichtskop voor tweederde door de heupkom omsloten. Het Labrum zorgt er tevens voor dat het gewrichtsvloeistof (Synoviaal vocht) in het gewricht gehouden wordt.

De kop en de kom van het heupgewricht zijn bedekt met kraakbeen dat als een glijlaag van het gewricht werkt. In combinatie met de gewrichtsvloeistof zorgt dit ervoor dat het heupgewricht bijna zonder wrijving beweegt. Het wordt kenmerkend als ijs op ijs glijden beschreven.

Rond het heupgewricht zit zeer stevig kapsel dat ervoor zorgt dat de kop van het heupgewricht in de kom blijft. Daarnaast bevinden zich rondom de heup vele spieren. Naast het bewegen van het been en de romp dragen deze spieren actief bij aan de stabiliteit van het gewricht. Belangrijke spiergroepen hierbij zijn de bovenbeenstrekkers zoals de grote bilspier (m. Gluteus Maximus). Daarnaast bijvoorbeeld de abductoren die het been naar buiten zwaaien zoals de middelste bilspier (m. Gluteus Medius). Ook zijn de exorotatoren, bijvoorbeeld de m. piriformis, die het been naar buiten draaien belangrijk.

Rond het heupgewricht zijn er verder nog slijmbeurzen aanwezig. De slijmbeurs is een holte die gevuld is met een stroperige vloeistof. De functie van de slijmbeurs is om de wrijving tussen bot en huid, pees en huid of pees en bot te verminderen. De belangrijkste slijmbeurs rondom het heupgewricht ligt tussen de grote bilspier en de buitenzijde van het dijbeen.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL