backgroundtop
Logo van deschouders.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE HEUP / HEUPARTROSE (coxartrose)

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

HEUPARTROSE (coxartrose)

Artrose, oftewel gewrichtsslijtage, ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er aangemaakt wordt door het lichaam. Als mensen ouder worden verslechtert het kraakbeen of verdwijnt het soms helemaal zodat het onderliggende bot gedeeltelijk bloot komt te liggen.

Symptomen heupartrose

Bewegingen heup pijn.
Pijn in de heup, bil, lies, kan doortrekken naar bovenbeen of knie.
Stijfheid in het gewricht (startstijfheid)
Bewegingsbeperking
Krakend of klikkend gevoel

Onderzoek en diagnose bij heupartrose

Lichamelijk onderzoek, röntgenfoto

Conservatieve behandeling heupartrose

Bewegen, eventueel ondersteunt door fysiotherapeut
Pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen

Operatieve behandeling heupartrose

Kijkoperatie (arthroscopie): kraakbeenherstellende operatie
Heupprothese, vervangende operatie

Artrose, oftewel gewrichtsslijtage, ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er aangemaakt wordt door het lichaam. Als mensen ouder worden verslechtert het kraakbeen of verdwijnt het soms helemaal zodat het onderliggende bot gedeeltelijk bloot komt te liggen. Een gevolg hiervan is dat ook de gewrichtsvloeistof vermindert. De functie van de gewrichtsvloeistof is het soepel laten bewegen van het gewricht. Als gevolg van de slijtage van het kraakbeen en het verminderen van de gewrichtsvloeistof kunnen de botstukken over elkaar gaan schuren, wat veel pijn als gevolg heeft.

Oorzaken van artrose van het heupgewricht kunnen onder andere overgewicht, een lichte ontstekingsreactie van het lichaam of een beschadigd gewricht (bijvoorbeeld als gevolg van een sportletsel) zijn. Daarnaast kan het zijn dat er een slechte stand als gevolg van een eerdere breuk is. Bovendien kan artrose ontstaan als het kraakbeenoppervlak voor een lange duur te weinig wordt belast. Door de onderbelasting krijgt het gewricht minder kraakbeen.

 

Symptomen heupartrose

Artrose kenmerkt zich doordat de bewegingen van het aangedane gewricht pijnlijk zijn. Over het algemeen wordt er pijn in de heup, in de lies en/of de bilstreek gevoeld dat doortrekt naar het bovenbeen en de knie. Daarnaast kan het gewricht stijf of stram aanvoelen. Er is met name startstijfheid nadat er een tijdje niet bewogen is. Bijvoorbeeld als men een tijd gezeten heeft of ’s ochtends. Daarnaast kan er een bewegingsbeperking ontstaan en een krakend of klikkend gevoel aanwezig zijn. Met name de draaibeweging naar binnen toe (endorotatie) zal beperkt zijn. Bewegingen als lopen, traplopen en bukken kunnen steeds moeilijker worden. Deze klachten zullen ook toenemen als de slijtage erger wordt. Als gevolg van een ontstekingsreactie kan er een vochtophoping in het gewricht ontstaan, waardoor deze dik wordt.

 

Onderzoek en diagnose bij heupartrose

Aan de hand van een vraaggesprek die ingaat op de pijnklachten en de functionele mogelijkheden van de patiënt en een lichamelijk onderzoek kan de diagnose worden verondersteld. Onder andere de beweeglijkheid van de heup en de lengte van het been zijn hierbij belangrijk. Aan de hand van een röntgenfoto kan de diagnose worden vastgesteld en de mate van slijtage worden nagegaan.

Zelden is het nodig om ander aanvullend onderzoek zoals een CT-scan uit te voeren.

 

Conservatieve behandeling heupartrose

De behandeling voor artrose is gericht op het verlichten van de pijn en het behouden van de functies. De artrose zelf is nauwelijks te genezen.

Het is belangrijk dat het aangedane gewricht in beweging blijft. Als er te weinig bewogen wordt zal dit leiden tot meer stijfheid en pijn. Hierbij moet wel in aanmerking genomen worden dat er weinig drukbelasting op het aangedane gewricht komt. Activiteiten die hierbij passen kunnen bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen zijn. Daarnaast kan het zinvol zijn om met behulp van de fysiotherapeut aan de functie en bewegingsbeperking te werken.

Overgewicht kan een belangrijke oorzaak zijn in het ontstaan van arthrose omdat het de belasting op het gewricht vergroot. Daarom wordt aangeraden om af te vallen als er sprake is van artrose.

Daarnaast is het mogelijk om de pijn te bestrijden door middel van het gebruik van geneesmiddelen. Over het algemeen wordt er begonnen met paracetamol. Indien dit niet afdoende is, kan de arts pijnstillende- of ontstekingsremmende medicatie als Ibuprofen of Diclofenac voorschrijven.

 

Operatieve behandeling heupartrose

Er zijn artsen in Nederland die een kraakbeenherstellende operatie uitvoeren om op korte termijn de pijnklachten te verminderen en op langere termijn het kraakbeen deels te herstellen. Bij deze kijkoperatie (arthroscopie) worden de randen van het letsel gestabiliseerd en worden er in het blootliggende bot gaatjes geponst. Hierdoor komen er groeireacties in het bot die door middel van het vormen van een soort littekenweefsel met kraakbeeneigenschappen een nieuwe glijlaag moeten vormen.

 

Heupprothese (nieuwe heup)

Als het gewricht ernstig is aangetast en dit met veel pijnklachten gepaard gaat kan dit vervangen worden door een kunstgewricht (heupprothese). Als medicatie en fysiotherapie te weinig resultaat geven en de pijn aanwezig blijft wordt deze operatie uitgevoerd. De slaagkans van een dergelijke ingreep is zeer groot. Hierbij worden cijfers in de orde van 99% aangegeven. Omdat een nieuwe heup beperkte tijd meegaat wordt de operatie bij jonge patiënten zo lang mogelijk uitgesteld. De levensduur van een kunstheup is niet bekend. Het hangt onder andere af van de activiteiten die ermee gedaan worden. Hoe meer activiteiten, hoe korter de prothese meegaat. De levensduur wordt over het algemeen beperkt doordat de onderdelen los gaan zitten. Om dit te controleren moet er om de 1 a 2 jaar een controle plaatsvinden, waarbij er een röntgenfoto van de heup gemaakt wordt. De prothese kan eventueel opnieuw worden vervangen, maar dit vergt een grotere operatie.

Afhankelijk van de afwijking, de kwaliteit van het bot, de patiënt en de voorkeur van de arts wordt een keuze gemaakt uit een aantal typen protheses. Hierin zijn de gecementeerde heup, de ongecementeerde heup en de resurfacing heup te onderscheiden. Er zijn ook protheses die na een ongeluk geplaatst worden of heupen ter vervanging van een eerdere prothese (revisie). Het hangt van de complexiteit van de aandoening af welke keuze er op dat moment gemaakt wordt.

Bij een gecementeerde heupprothese wordt de heupkop verwijderd. Tevens wordt het resterende kraakbeen in de heupkom verwijderd. Daarna wordt er een ruimte in het bot van het dijbeen gemaakt, waar vervolgens de heupsteel in geplaatst wordt. Deze heupsteel wordt met botcement vastgemaakt. Het botcement zorgt voor een stevige hechting van de heupsteel aan het bot. Over het algemeen wordt bij een gecementeerde heupsteel een gecementeerde heupkom geplaatst. Deze heupkom bestaat uit polyethyleen (soort kunststof).

Bij de ongecementeerde heupprothese worden tevens de heupkop en het resterende kraakbeen ook verwijderd. In tegenstelling tot de gecementeerde heupprothese wordt deze prothese niet met behulp van cement vastgehecht aan het bot. De prothese heeft een laagje (coating) van hydroxy-apetiet aan de oppervlakte. Hydroxy-apetiet is een bestanddeel van menselijk bot dat ervoor zorgt dat het bot gemakkelijk op de prothese groeit en vasthecht. Bij de ongecementeerde heupprothese wordt de heupkom gemaakt van een metaal (meestal titanium).

De resurfacing heupprothese is een alternatief voor de gecementeerde en ongecementeerde heupprotheses. Bij de resurfacing heupprothese wordt alleen het oppervlak van de beschadigde heupkop verwijderd waar vervolgens een metalen bol op geschoven wordt. Deze metalen bol wordt met botcement aan het oppervlak van de heupkop gehecht en past in een metalen kom die in de heupkom wordt geplaatst. Deze kom wordt door middel van een coating aan de buitenkant van het metaal vastgehecht. In tegenstelling tot de andere protheses wordt bij deze procedure de dijbeenkop niet helemaal verwijderd. De resurfacing prothese is meer geschikt voor de jongere, actieve patiënten.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL