backgroundtop
Logo van deschouders.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE HEUP / GEBROKEN HEUP (heupfractuur)

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

GEBROKEN HEUP (heupfractuur)


Heupfracturen worden meestal veroorzaakt door een val, maar ook spontane fracturen van de heup zijn mogelijk. Het zijn ernstige orthopedische letsels die meestal bij mensen op oudere leeftijd voorkomen.

Behandeling gebroken heup

Een gebroken heup direct stabiliseren door middel van tractie.

Twee behandelmogelijkheden:
- bipolar of hemiarthroplasty heupprothese
- totale heupprothese

Heupfracturen worden meestal veroorzaakt door een val, maar ook spontane fracturen van de heup zijn mogelijk. Het zijn ernstige orthopedische letsels die meestal bij mensen op oudere leeftijd voorkomen, hoewel ook jonge mensen hiervan het slachtoffer kunnen zijn. Naarmate de leeftijd vordert wordt het kraakbeen brozer en treedt er enige slijtage van het heupgewricht op. Doordat er slijtage optreed, vermindert de beweeglijkheid doordat het kapsel van het heupgewricht stijver wordt. Dit kan gepaard gaan met pijn, waardoor er dus voor een val al pijn aanwezig geweest kan zijn.

Subcapitale heupfractuur

Bij een val kan een zodanige kracht optreden dat de heupkop kan afbreken. Door botontkalking ontstaat vaak een zwakke plaats net onder de heupkop zodat het mogelijk is dat daar een breuk ontstaat.

Pertrichantere fractuur

Een breuk kan een aantal centimeter verder naar beneden toe ontstaan. Dit wordt de zogenaamde pertrochantere dijbeen fractuur genoemd. Deze diagnosestelling is met name voor de operatieve behandeling van belang.

 

Behandeling gebroken heup

Vroeger werden breuken van de heup door middel van tractie behandeld. Dit gaf complicaties waardoor nu voor een operatieve ingreep wordt gekozen. Door deze operatieve behandeling kan de patiënt snel worden gemobiliseerd, wat de kans op ernstige aandoeningen van bijvoorbeeld hart, bloedvaten en longen vermindert.

Bij de operatieve behandeling dient de breuk zo snel mogelijk gestabiliseerd te worden door middel van een tractie. Deze wordt middels kleefverband aangebracht en vervolgens op spanning gebracht. De beweging van de botstukken ten opzichte van elkaar verminderen hierdoor en hierdoor verminderen de pijnklachten. Deze constructie blijft tot het moment van de operatieve ingreep gehandhaafd. Er kan eventueel pijnmedicatie gebruikt worden.

Over het algemeen bevinden de breuken zich in en rond de hals van het dijbeen, wat tot gevolg heeft dat dit een bedreiging voor de bloedvaten kan vormen. Aangezien er een risico op avasculaire necrose (afsterven van het bot door verminderde doorbloeding) aanwezig is zal de arts waarschijnlijk voorstellen om de heupkop niet te fixeren, maar te vervangen door een kunstheup (prothese). Er  zijn twee behandelmogelijkheden voor de operatieve ingreep.

 

De bipolaire of hemiarthroplasty heupprothese

Het komt vaak voor dat het kraakbeen, de kom en het bekkengedeelte nog intact is. Hierdoor hoeft hier operatief niets aan te gebeuren. Op deze manier kan de bol van de heupprothese tegen de kraakbeenlaag van de kom geplaatst worden. De steel van de heupprothese wordt in het beenmergkanaal van het dijbeen geplaatst. Dit kan gecementeerd of ongecementeerd gebeuren. Op de steel past een klein metalen kop die op zijn beurt in een grote metalen (aan de binnenzijde kunststof) schelp past. Beide componenten kunnen op deze manier ten opzichte van elkaar bewegen.

 

De totale heupprothese

Bij de totale heupprothese wordt niet alleen de heupkop vervangen, maar ook een prothese in het bekken geplaatst. Er zijn een aantal methoden die voor deze ingreep gebruikt kunnen worden.

Afhankelijk van de afwijking, de kwaliteit van het bot, de leeftijd, de patiënt en de voorkeur van de arts wordt een keuze gemaakt uit een aantal typen protheses. Hierin zijn de gecementeerde heup en de ongecementeerde heup te onderscheiden. Het hangt van de complexiteit van de aandoening af welke keuze er op dat moment gemaakt wordt.

Bij een gecementeerde heupprothese wordt de heupkop verwijderd. Tevens wordt het resterende kraakbeen in de heupkom verwijderd. Daarna wordt er een ruimte in het bot van het dijbeen gemaakt, waar vervolgens de heupsteel in geplaatst wordt. Deze heupsteel wordt met botcement vastgemaakt. Het botcement zorgt voor een stevige hechting van de heupsteel aan het bot. Over het algemeen wordt bij een gecementeerde heupsteel een gecementeerde heupkom geplaatst. Deze heupkom bestaat uit polyethyleen (soort kunststof).

Bij de ongecementeerde heupprothese worden tevens de heupkop en het resterende kraakbeen  verwijderd. In tegenstelling tot de gecementeerde heupprothese wordt deze prothese niet met behulp van cement vastgehecht aan het bot. De prothese heeft een laagje (coating) van hydroxy-apetiet aan de oppervlakte. Hydroxy-apetiet is een bestanddeel van menselijk bot dat ervoor zorgt dat het bot gemakkelijk op de prothese groeit en vasthecht. Bij de ongecementeerde heupprothese wordt de heupkom gemaakt van een metaal (meestal titanium).


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL