backgroundtop
Logo van deschouders.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE HEUP / LABRUM HEUP (KRAAKBEENRING)

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

LETSEL LABRUM HEUP (KRAAKBEENRING)


Aan de rand van de heupkom zit een kraakbeenring (het Labrum). Het Labrum heeft een aantal functies zoals onder andere het afsluiten van het heupgewricht zodat er een soort vacuümprincipe in de heup ontstaat.

Symptomen letsel labrum heup

Pijn, met name bij voorovergebogen zitten en draaibewegingen naar voren,
Klikken of blokkeren van de heup

Onderzoek en diagnose letsel labrum heup

Lichamelijk onderzoek, mri-scan met contrastvloeistof (arthrografie)

Conservatieve behandeling letsel labrum heup

Fysiotherapie, ontstekingsremmende injectie

Operatieve behandeling letsel labrum heup

Kijkoperatie (arthroscopie) waarbij het gescheurde labrum wordt gehecht of verwijderd

Aan de rand van de heupkom zit een kraakbeenring (het Labrum) van ongeveer 3 tot 5 millimeter breed vast. Het Labrum heeft een aantal functies zoals onder andere het afsluiten van het heupgewricht zodat er een soort vacuümprincipe in de heup ontstaat. Dit zorgt ervoor dat er extra stabiliteit van de heup ontstaat. Een letsel van het Labrum in het heupgewricht kan veroorzaakt worden door een ongeval (trauma) van de heup zoals een val, maar ook specifieke sporten (bijvoorbeeld voetbal, vechtsporten of waterpolo) of vormafwijking van de heupkop- of kom kan een oorzaak zijn. Een letsel aan het Labrum geneest niet uit zichzelf.

 

Symptomen letsel kraakbeenring

Letsels van het Labrum kunnen pijnklachten geven. Dit komt met name bij bepaalde bewegingen zoals voorovergebogen zitten en draaibewegingen naar voren. Er zijn verschillende soorten letsels aan het Labrum te onderscheiden. Daarnaast kunnen er clicks aanwezig zijn en kan de heup blokkeren. Het Labrum kan versleten en rafelig zijn, er kan een losse flap zijn of een deels losgescheurd Labrum.

 

Onderzoek en diagnose letsel kraakbeenring

De arts zal een vraaggesprek (anamnese) en lichamelijk onderzoek doen en aan de hand daarvan kan het vermoeden van een scheur van het Labrum bestaan. Bij het lichamelijke onderzoek zijn er verschillende testen van de heup die de symptomen van dergelijk letsel kunnen opwekken.

Als de arts vermoed dat er sprak is van een scheur van het Labrum kan dit door middel van een rontgen in combinatie met een mri-scan worden vastgesteld. Het is belangrijk dat er een mri-scan met contrastvloeistof (arthrografie) gemaakt wordt aangezien op deze manier het Labrum goed zichtbaar is. Er kan eventueel plaatselijk een verdoving gegeven worden om te kijken of de klacht daadwerkelijk vanuit het heupgewricht komt.

 

Conservatieve behandeling letsel kraakbeenring

De conservatieve behandeling zal met name bestaan uit fysiotherapie waarbij de aandacht  zal liggen op de voorwaarden voor bewegen rondom het heupgewricht. De beweeglijkheid van de heup moet zo goed mogelijk zijn en de spieren in een goede conditie om de heup goed te sturen. Daarnaast is er de mogelijkheid een pijnstillende injectie in de heup te krijgen. Als de conservatieve interventies te weinig resultaat geven, kan er overgegaan worden tot een operatieve ingreep.

 

Operatieve behandeling letsel kraakbeenring

Een kijkoperatie (arthroscopie) van de heup is technisch lastiger dan veel andere kijkoperaties. Dit komt doordat er een diepe laag spieren over het heupgewricht heen ligt. Het heupgewricht zelf is van buiten niet te voelen en daarom moet er van andere methodes gebruik gemaakt worden om met de kijkbuis en de operatie-instrumenten tot in de heup te komen. Daarnaast moeten de operatie-instrumenten soms langer zijn dan bij andere kijkoperaties.

Bij een kijkoperatie kan de scheur in het Labrum gehecht worden. Het doel van de operatie is het herstel van de stabiliteit van de heup en het verlichten van de pijn. Hierbij wordt het kapsel ingekort en het Labrum opnieuw bevestigd aan de benige kom van de heup. Doordat het Labrum weer stevig vast zit aan de kom wordt het oppervlak van de relatief kleine heupkom weer vergroot en wordt ervoor gezorgd dat het vacuümprincipe weer functioneert. Het losse deel van het Labrum dat voor de pijnklachten zorgt, kan ook worden verwijderd.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL