backgroundtop
Logo van deschouders.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE HEUP / SLIJMBEURSONTSTEKING

SLIJMBEURSONTSTEKING HEUP

 

De belangrijkste slijmbeurs (bursa trochanterica) ligt onder de peesplaat (Tractus Iliotibialis) aan de buitenzijde van het bovenbeen. De slijmbeurs is een met vloeistof gevuld zakje dat helpt om de wrijving tussen de botten en de pezen te verminderen. Als de druk op de slijmbeurs te groot wordt en er ontstaat frictie, dan kan de slijmbeurs geïrriteerd raken. De slijmbeurs zwelt in zo’n geval op en kan ontstekingsverschijnselen vertonen.

Een acute bacteriele slijmbeursontsteking (bursitis) komt zelden voor en heeft de daarvoor typische symptomen. Een chronische aspecifieke bursitis komt veel frequenter voor mogelijk veroorzaakt door een mechanische irritatie van de bursa door de daaroverheen bewegende peesplaat. De bursa kan daarop reageren en verdikt raken. Klachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan bij lang lopen en in het bijzonder bij liggen op de aangedane zijde.

 

Symptomen slijmbeursontsteking heup

Er is pijn ter hoogte van de botpunt aan de buitenzijde van het dijbeen aanwezig. Deze pijn kan uitstraling over de buitenkant van het bovenbeen geven.

 

Onderzoek en diagnose slijmbeursontsteking heup

Op basis van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek kan de diagnose van een slijmbeursontsteking gesteld worden. Bij het onderzoek is er drukpijn aan de buitenzijde van het dijbeen aanwezig. De heupfuncties zijn over het algemeen normaal. De pijn kan echter wel geprovoceerd worden door het been zijwaarts te heffen met een licht gebogen heup.

De diagnose kan bevestigd worden door middel van een echografie of mri-scan. Een slijmbeursontsteking is echter niet altijd goed zichtbaar op een echografie of mri-scan, maar deze diagnostische middelen kunnen ook gebruikt worden om andere problemen uit te sluiten.

Het kan lastig zijn de bursitis te onderscheiden van uitstralende pijn vanuit de rug. Dit is bijvoorbeeld te differentiëren door middel van een verdovende injectie in de slijmbeurs te spuiten.

 

Behandeling slijmbeursontsteking heup

Over het algemeen gaan de klachten vanzelf over. Een ontstekingsreactie heeft ongeveer drie tot zes weken de tijd nodig. Geadviseerd wordt om de belasting aan te passen en niet op de pijnlijke zijde te gaan liggen. Er kan pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie (NSAID’s) gegeven worden om de pijn te doen verminderen. Fysiotherapie kan ondersteuning bieden aan het verminderen van de klachten. Deze kan onder andere gericht zijn op het rekken van de peesplaat die druk op de slijmbeurs geeft.

Therapeutisch kan er een ontstekingsremmende injectie gegeven worden, welke na ongeveer 4 tot 6 weken herhaald kan worden. Deze procedure kan ongeveer drie maal herhaald worden en zal vaak in combinatie met fysiotherapie gebruikt worden.

Als conservatieve behandelingen niet voldoende resultaat geven, dan kan een operatie overwogen worden. Bij een dergelijke operatie wordt de peesplaat (tractus iliotibialis) doorgenomen (fascieklieving) om de spanning en irritatie op de slijmbeurs te verminderen.

De totale revalidatie na een dergelijke operatie duurt ongeveer zes weken.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL